Volodimir Zelenski se pregătește de Adunarea Generală a ONU. Kievul vrea să convingă comunitatea internațională de succesul contraofensivei ucrainene

Volodimir Zelenski se pregătește de Adunarea Generală a ONU. Kievul vrea să convingă comunitatea internațională de succesul contraofensivei ucrainene
Publicat: 14/09/2023, 17:49
Actualizat: 14/09/2023, 17:53

Șefii de stat și de guvern din toate colțurile lumii se vor reuni între 19-23 și 26 septembrie la New York pentru a participa la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU. Președintele Ucrainei este așteptat pentru a vorbi în fața Adunării în încercarea de a convinge comunitatea internațională de a sprijini Ucraina.

Volodimir Zelenski pregătește ultimele detalii înainte de fiesta diplomatică organizată la New York cu ocazia celei de-a 78-a Adunarea Generală a ONU, titrează Politico. Aici, liderul de la Kiev este așteptat în format fizic pentru a ține un discurs, în fața liderilor lumii.

Ferit Hoxha, ambasadorul Albaniei la ONU, a cărui țară deține președinția Consiliului de Securitate pentru luna septembrie a declarat că președintele Zelenski este așteptat cu brațele deschise la Națiunile Unite. Misiunea lui Zelenski nu este una ușoară având în vedere că la Adunarea Generală participă și lideri din mai multe state Africane – numite și Sudul Global, care au refuzat să condamne ragresiunea Rusiei sau care au refuzat să impună sancțiuni Kremlinului.

Cu toate acestea, liderii diplomației de la Kiev cred cu tărie în cauza lor. Călătoria lui Zelenski face parte dintr-o creștere mai largă a acțiunilor diplomației ucrainene care a coincis cu contraofensiva militară a Kievului împotriva Rusiei.

„Pentru a asigura o pace cuprinzătoare și de lungă durată, avem nevoie de mai mult decât sprijinul politic occidental”, a spus înalt oficial ucrainean pentru Politico, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a descrie planurile sensibile, încă provizorii ale Kievului. „Trebuie să avem multe țări la bord, inclusiv din Sudul Global, pentru că vocile lor contează”, a adăugat acesta.

Liderii lumii sunt îngrijorați și de evoluția războiului din Ucraina. Mulți analiști cred că războiul se va prelungi considerabil, fapt ce afectează economia multor țări din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, dar și din cauza interdicției de export al cerealelor ucrainene. Recent, vecinii Bulgari s-au arătat deschiși în ceea ce privește ridicarea interdicției pentru grânele din Ucraina. (detalii AICI)

Alți lideri susțin necesitatea unei reforme urgente a ONU în conformitate cu provocările de astăzi. Tot mai multe voci au afirmat că vremurile s-au schimbat și că ONU ar trebui să se schimbe în acest context, Csaba Körösi (președintele celei de-a 77 Adunare a ONU) a tras un semnal de alarmă în acest sens.

„Trebuie să reformăm Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU. Dacă nu facem acest lucru, Consiliul de Securitate al ONU va începe să creeze probleme în loc de soluții”, a declarat Körösi.

Dennis Francis, președintele celei de-a 78-a Adunări Generale a ONU, a subliniat că noul mandat a început în timp ce pe agenda globală apar provocări importante. Francis a explicat că va adopta 4 cuvinte de bază pentru mandatul său, respectiv: „pace, prosperitate, dezvoltare și sustenabilitate”.

Cea de-a 78-a Adunare a ONU va fi organizată sub tema „Reconstruirea încrederii și reaprinderea solidarității globale: Accelerarea acțiunii privind Agenda 2030 și obiectivele sale de dezvoltare durabilă către pace, prosperitate, progres și durabilitate pentru toți”.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan va lua cuvântul în prima zi a sesiunii ONU din septembrie. Acesta s-a întors recent din vizita de la Moscova, fără a obține un nou acord al cerealelor, pe care Occidentul îl aștepta de la liderul turc. La Adunarea Generală este așteptată participarea la nivel înalt a 190 de țări din toate zonele lumii.

CITIȚI ȘI:

SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale

VIDEO | Ministerul Agriculturii lansează 3 proiecte: INVESTALIM/ Sprijin pentru fermieri și programul de susținere a producției de legume

VIDEO | Mircea Fechet anunță că nu se va amâna termenul de lansare a Sistemului de Garanție-Returnare, în ciuda cererii de amânare a companiei RetuRO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se...
Turist român, păcălit de polițiștii turci. A plătit o taxă inexistentă
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
În urmă cu 110 ani, Austro-Ungaria declara război Serbiei, marcând astfel începutul Primului Război Mondial